DOLAR %
EURO %
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18462171,00%
İstanbul
25°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İstanbul’da taksilerde yeni dönem

İstanbul’da taksilerde yeni dönem

ABONE OL
27 Ocak 2023 11:24
İstanbul’da taksilerde yeni dönem
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul’da taksilerde akıllı tepe lambası uygulaması başlıyor. Taksilerin üzerinde farklı renklerde “Dolu, Boş, RZV, S.O.S” ifadeleri yazacak. Tepe lambaları taksimetre ile bağlantılı olacak. Taksiler 3 ay içinde bu uygulamaya geçecek.

İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantılarının ocak ayı oturumu Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda “Taksilerde akıllı tepe lambası düzenlemesi” teklifi görüşüldü.

Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün sunduğu teklifte, İstanbul genelinde faaliyet gösteren taksilerle ilgili çözüm merkezine ulaşan başvuru ve şikâyetler doğrultusunda taksilerin anlık doluluk, boşluk ve yolcuya gitme durumlarının araç üstünde görünür bir şekilde belirtilmesi ihtiyacının ortaya çıktığı belirtildi.

Taksilerde yolcuların taksi erişimini kolaylaştırmak ve taksi şoförlerinin yaşayabileceği olumsuzlukları engellemek adına akıllı tepe lambaları kullanılması teklif edildi.

NASIL UYGULANACAK?

Buna göre akıllı tepe lambasında,  “Taksi, Dolu, Boş, RZV, S.O.S” ifadeleri yazacak. Tepe lambaları taksimetre ile bağlantılı olacak.

Taksimetre yolculuk başladığı andan itibaren tepe lambasında “DOLU” ibaresi yer alacak, herhangi dışardan müdahale ile yolculuk sonuna kadar değişiklik yapılamayacak.

Yolculuk sonunda ise tepe lambasında “BOŞ” ibaresi yer alacak. Taksi şoförü çağrısını yanıtladığı yolcusunu almaya giderken akıllı tepe lambası “RZV” şeklinde değiştirilecek.

Şoförün panik butonuna basması durumunda taksinin kolluk kuvvetleri tarafından görülebilmesi adına tepe lambasında “S.O.S” ibaresi yer alacak.

Taksi-sarı, dolu-kırmızı, boş-yeşil, RZV-kırmızı ve S.O.S-kırmızı renklerde yanacak.  Akıllı tepe lambaları taksinin önünden ve arkasından okunabilecek ve gün ışığında dahi görünebilecek şekilde çift taraflı ekranlı ve dış müdahalelere karşı korunaklı olacak.

Akıllı tepe lambaları en fazla 20 cm yükseklik, 40 cm genişliğinde imal edilecek. Mevcut taksilere bu sisteme geçmek için 3 ay süre tanındı.

MESLEK ODASI DA DESTEK VERDİ

İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu “Çağrıya giderken yolcu yolda durdurunca bizi almadı diyor. Sıkıntı çözülmüş olur. Destekliyoruz” dedi. Aksu 3 ayın kısa olduğunu 6 aya uzatılmasını istedi. Oturumu yöneten Gökçe, 6 ayın çok uzun olduğunu belirterek 3 ay içinde olmazsa süreyi uzatabileceklerini konuyu kendisinin de yakından takip ettiğini söyledi. Teklif kabul edildi. Teklife sadece Emniyet Müdürlüğü karşı oy kullandı.

ARAÇLAR ÜZERİNE REKLAM PANOSU

Oturumda “ticari amaçlı taşımacılık yapılan taşıtlarda reklam esaslarının belirlenmesi” teklifi de oylandı. Teklifte, “İBB İstanbul Reklam, İlan ve Tanıtım Yönetmeliği”nin revize edilmesi şartıyla taksi dolmuşlar ve 8+1 koltuk kapasiteli taksilerde sadece araç üzerinde, aracın diğer yüzeylerinde reklam alınmaması şartıyla ve tavanda en fazla 50 cm yüksekliğinde, tavanda yer alan plakaları kapatmayacak şekilde reklam panosu bulundurabilecek. Teklif oybirliği ile kabul edildi.

HIRSIZLIK DA EKLENDİ

Oturumda oybirliği ile alınan karar doğrultusunda artık toplu ulaşım araçlarında ve taksilerde çalışmak için toplu taşıma kullanım belgesi; adli sicilinde hırsızlık, parada sahtecilik, dolandırıcılık suç işlemek amacıyla örgüt kurma kaydı olan kişilere verilmeyecek. Daha önce sadece taciz, tecavüz, darp, şiddet, gasp suçu işleyenlere bu belgeler verilmiyordu.

Kaynak: Sözcü

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r